Magnesia Antik Kenti
Çağdaş Sanatla Buluşuyor

Sanatçı Genco Gülan, Aydın, Germencik sınırlarında yer alan Magnesia Antik Kenti’nde, BE Contemporary’nin temsiliyetini üstlendiği bir dizi çağdaş sanat projesi sergileyecek. Organizasyon kapsamında Magnesia Kazıları Başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih/Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Kökdemir, antik kentteki çalışmaları konu alan bir konferans verecek. KUSAV’ın desteği ile caz sanatçısı Sibel Köse dörtlüsü (piyano - Uğur Güneş, kontrbas - Volkan Hürsever, davul - Ateş Tezer) keyifli bir konserle sahne alacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aydın Valiliği ve Aydın İl Kültür ve Turiz Müdürlüğü’nün izinleriyle Magnesia Antik Kenti’nde düzenlenecek bu özel etkinliğin ana sponsorluğunu BORUSAN OTO A. Ş. üstlenecek.
Magnesia Antik Kenti’nde, çağdaş sanatçı Genco Gülan’ın kazı ekibinin davetiyle gerçekleştirdiği sergi, 01 Ekim 2022, Cumartesi günü saat 17.00’de başlayacak bir seri etkinlikle izleyici ile buluşuyor.
Genco Gülan, uzun yıllardır düzenli olarak ziyaret ettiği ve sihirli bulduğu Menderes Magnesia’sı için mekâna özgü çağdaş sanat projeleri geliştirdi. Bir seneye yayılması hedeflenen projeler, Ege kültürü ve antik mirasının görünürlüğüne katkı sunmayı hedefliyor. Sanatçı, Magnesia’da yer alan Anadolu’nun dördüncü büyük tapınağı Artemis Tapınağı’yla, kazısı devam eden Zeus Tapınağı’nda birer yerleştirme ile 'kamusal müdahale’ gerçekleştiriyor. Gülan’ın bu tapınaklarda sergileyeceği yapıtları “Kalem Aşısı” ve “Gözyaşı Seramikleri” başlıklarını taşıyor. Sanatçı, antik kentin Agora’sında alışveriş kültürünü yorumladığı işlerini sergilerken, gün yüzüne yeni çıkarılan antik Stadion’da bir video çekimine de başladı.
Sanatseverler, 01 Ekim Cumartesi günü, saat 17.00’de açılış kapsamında sanatçı ve kazı ekibi eşliğinde Gülan’ın eserleriyle tanışacaklar. 18.15’te Magnesia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Görkem Kökdemir’in Artemis Kutsal Alanı’nda, kazı çalışmalarına dair son gelişmelerle ilgili vereceği konferansla antik kentin sırlarına erişecekler. Saat 19.00’da, uluslararası üne sahip vokalist Sibel Köse bir caz konseri ile sahne alacak. Kendisine piyanoda Uğur Güneş, kontrbasta Volkan Hürsever, davulda Ateş Tezer eşlik edecek.
Magnesia Antik Kenti’nin çağdaş sanatla buluştuğu, antik ve güncel zamanların bir araya geldiği bu gece izleyicilere eşsiz bir deneyim sunuyor. BE Contemporary Art Gallery Genco Gülan’ın alışılageldik sergileme yöntemlerini aşan çalışmasında sanatçının yanında yer alıyor.
Genco Gülan, Kalem Aşısı (Cleft Graft), 2022.
Boyalı ağaç parçaları ile Artemis Tapınağı arkeolojik alanında, mekana özgü yerleştirme. Değişken boyutlar.
Site-specific installation with painted natural woods on Artemis Temple archeological site. Variable dimensions.
Genco Gülan ziraat alanından ödünç aldığı ‘Kalem Aşısı’ (cleft graft) terimini arkeoloji alanı ile ilişkilendirerek sanat alanına taşımak istiyor. Bu sayede yeni metaforlar kurmak ve seyircilerin hayal güçlerini canlandırmaya çalışıyor. Bildiğiniz gibi, kalem aşısında kesilen dal parçasına yeni ince dallar eklenerek bitkinin verimi arttırılır. Ağacın büyümesi, çiçeklenmesi ve meyve vermesi istenir. Yerleştirme için sanatçı Artemis tapınak alanındaki –ağaç hissi veren- birden çok tamburlu sütunları seçi- yor. Gülan yedi adet devasa mermer sütununa eklediği renkli fakat işlem görmemiş ağaç parçaları ile mimari elemanlara adeta ‘aşı’ yapıyor. Bu şekilde Genco Gülan kapsamlı bir restorasyona hazırlanan muhteşem tapınağı gökkuşağının renkleri ile boyuyor ve tapınağın geçmişteki renkli halini bizlere hatırlatıyor.


Genco Gülan, Gözyaşı Seramikleri (Tear Ceramics), 2022.
Zeus Tapınağı etrafında, sırlı ve boyalı seramik parçalar ile mekâna özgü yerleştirme ile yağmur hasadı.
Site-specific rain harvesting installations with glazed and painted pottery around Zeus Temple excavation.
Geçtiğimiz yıllarda Bergama’daki antik Pergamon Altarı konumunda ve ardından Berlin’deki Pergamon Müzesinde birer performans gerçekleştiren Genco Gülan bu kez de Menderes Magnesiası’daki (Magnesia ad Maeandrum) Zeus tapınağı için mekâna özgü bir proje hazırladı. Gülan yeni gün yüzüne çıkartılmakta olan Zeus tapınağını görünür kılmak için ‘Gözyaşı Seramikleri’ başlıklı bir proje geliştirdi. Sanatçı kazı alanı çevresine dizeceği, antik formları çağrıştıran terakota seramikler ile yağmur hasadı yapacak. Üzerinde Artemis tapınağı rölyeflerden ve diğer antik refe- ranslardan (örneğin Zeus tapınağının orijinal mimarisi veya Kibele kült figürü) im- geler bulunan seramikler, günümüzün popüler imajları ile harmanlanarak boyandı. Hiciv taşıyan kompozisyonların renklendirmesinde antik geleneğe referans ile siyah ve beyaz tercih edildi. Antik dönemdeki cam gözyaşı şişelerine (tear bottles) ithafla seçilen başlık ile de yurt dışına çıkarılan kültürel değerlerimize şapka çıkarıldı.
Genco Gülan
Sanatçı Genco Gülan 1969 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ödülünü 1993’te BP’den alan Gülan, 2000 yılında New School bursu aldı, 2005 EMAF ödülünü alan ekipte yer aldı, 2011 Sovereign Avrupa Sanat ödülüne finalist seçildi, 2015 Ege Art Usta Sanatçı ödüllerine layık görüldü ve 2019 Milliyet Sanat Heykelde Yeni Keşiflere se- çildi. Yapıtları Centre Pompidou, ZKM, Pera, MAM Rio de Janeiro, Troya ve La Triennale Milano gibi önemli müze ve kurumlarda sergilendi. Gülan Steirishes Herbst, Ars Electronica, Mediaterra, prog-me, Accente, Balkan Art, Gezici Tahran, Bonn ve Komagene Bienali gibi festivallere katıldı. Sanatçı Yale, SVA, Bilgi, New York Institute of Technology, Incheon ve Köln Üniversitelerinde konferanslar verdi. Yapıtları Rhizome.org at the New Museum, İstanbul Modern, Museum Oswald, Davis Museum, Elgiz, Baksı, MOMuS ve Imago Mundi Luciano Benetton daimi ko- leksiyonlarına girdi. Sanatçı Mimar Sinan ve Boğaziçi Üniversite’lerinde ders verdi. Halen İstanbul ve İzmir’de yaşamakta ve çalışmaktadır.
